dilluns, 8 de febrer del 2016

Donna Leon: «A les novel·les nòrdiques sembla que ningú estigui viu»

entrevista

Donna Leon: «A les novel·les nòrdiques sembla que ningú estigui viu»

L'escriptora estatunidenca ha rebut el Premi Pepe Carvalho 2016 en el marc de la BCNegra

L'autora acaba de publicar "Les aigües de l'eterna joventut", la 25a novel·la protagonitzada pel cèlebre comissari venecià Guido Brunetti

L'escriptora nord-americana Donna Leon guanya l'onzè Premi Pepe Carvalho


-Nd | 07/02/2016 a les 19:48h

Donna Leon | Adrià Costa
Donna Leon (Nova Jersey, 1942) recollia el Premi Pepe Carvalho 2016 aquest dijous, en plena celebració de la BCNegra. És tota una autoritat en la matèria, una autora respectada i estimada. Malgrat que és estatunidenca de naixement, se sent còmoda en l'etiqueta de la "novel·la negra mediterrània", de la qual és un dels grans estendards. Potser és perquè el gen italià va acabar imposant-se després de més de trenta anys vivint a Venècia, demostrant-ho amb una actitud que demostra pura expressivitat, rialla franca i fina ironia. Una veu que s'imposa a la certesa de tenir 73 anys amb una actitud insubornable.

Acaba de publicar la vint-i-cinquena entrega de les aventures de Guido Brunetti, Les aigües de l'eterna joventut (Edicions 62), una novel·la on el famós comissari venecià ha de resoldre un cas on, a diferència dels altres vint-i-quatre, no hi ha una mort, sinó una dona que viu atrapada en una ment d'una nena de set anys. "Una tragèdia colossal", assegura Leon, mentre arrufa les celles i mou els braços com si fossin aspes de molí. "A pastar fang el mite de l'eterna joventut!". I que visqui la bondat de fer-se vell i cada vegada més savi.

- De títol prou explícit, Les aigües de l'eterna joventut conté una trama que ens fa reflexionar sobre el pas del temps i el pes de la joventut. Donna Leon desmunta aquell tòpic que lloa les virtuts de ser eternament jove. Per què?

- Oh! No m'agradaria gens ser eternament jove! [riu]. Una persona jove està convençuda que és meravellós ser jove, i hi ha molta gent que voldria ser jove per sempre. No ho entenc! En aquest sentit, el llibre és terrible i no s'està per romanços. [pensa uns moments] Crec que és el llibre més pervers que he escrit mai, de veritat. A les meves altres novel·les , el cas comença quan la gent mor. Aquí no. Aquí la protagonista no ha mort.

- Però, almenys la Manuela –la protagonista– no pateix.

- Ah, però encara és pitjor! Ella no pateix, però pateix tothom qui té al seu voltant: la mare, el pare, la família, els amics... I, a sobre, l'he fet guapa i simpàtica. No hi ha res que pugui ser pitjor, creu-me! Perquè ella no sap que, en realitat, està patint moltíssim. Trobo aquest desajust molt interessant.

- Tinc entès que en una primera versió vostè matava la protagonista. Per què l'acaba salvant i dotant-la del càstig d'aquesta infantesa eterna?
 

- Perquè és molt pitjor convertir-se en algú de set anys per sempre, que no pas morir. Mentre escrivia la primera versió, en arribar a la pàgina cent em vaig adonar que alguna cosa no funcionava, que hi havia un error de plantejament que impedia que el lector sentís empatia amb una persona morta de feia tants anys. Va ser llavors quan vaig canviar el plantejament. D'aquesta manera, ella no té vida... No l'han matat, però li han tret la vida que li pertanyia.

- Aquesta és la vint-i-cinquena història protagonitzada pel comissari Guido Brunetti. Creu que encara té corda per més històries?

- Sí, i tant! Només hi ha una condició per a continuar: que em diverteixi. Si és divertit, ho seguiré fent. I, ara com ara, les històries del comissari Brunetti ho són, i molt.

- S'hauria imaginat que arribaria mai a fer vint-i-cinc llibres?

- Ni parlar-ne. Sempre penso exclusivament en el llibre que estic fent, d'un en un. Ara ja tinc el número vint-i-sis a punt d'acabar, amb el vint-i-set al meu cap!
 

Donna Leon. Foto: Adrià Costa

- Brunetti ha evolucionat des de Mort a La Fenice (Death at La Fenice, 1992). Com  ha viscut aquests canvis?

- En Guido ara és més fosc que al principi, com jo mateixa, de fet. En el fons, no deixa de ser una imatge de mi, i els dos hem canviat al llarg de vint-i-cinc llibres. Actualment, des del punt vista intel·lectual, els dos som més pessimistes, amb un punt més fosc. Però personalment també som més feliços.

- A banda d'aquesta foscor adquirida amb els anys, què hi ha de Donna Leon a Brunetti?

- Llegim els mateixos llibres! I els dos gaudim amb la companyia de la gent, ens agrada menjar, la conversa i escoltar els altres quan expliquen històries.

- El fet que vostè no sigui veneciana d'origen creu que li afegeix una mirada molt més interessant al propi comissari?

- Però ell sí que és venecià d'origen [riu]. Pot ser... Brunetti no és un home venecià estàndard: llegeix, no està enganxat al telèfon, està casat, té dos fills. Qualsevol altre home venecià tindria un amant, no llegiria, miraria la televisió, etc. Ell és un intel·lectual dels d'abans, dels que no en queden.

- Ara que parlem de Venècia, en Guido creu que la ciutat s'ha convertit en un parc temàtic. Donna Leon també enyora aquell romanticisme aristocràtic d'anys enrere?

- A partir de les onze de la nit, encara es pot veure la ciutat amb aquesta idea romàntica de fa quaranta anys. Però durant el dia és més difícil de veure-ho, i confesso que no m'agrada gens. A més, ara estem en ple Carnaval i és horrorós [gesticula paorosament]. Hi ha milers de persones en un reduït espai i és totalment impossible circular per la ciutat. Aquest cap de setmana us asseguro que Venècia serà l'infern

- Per una gran coneixedora de Barcelona com vostè, què suposa guanyar el premi Carvalho 2016, amb guanyadors precedents com Henning Mankell, P.D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Petros Márkaris, Maj Sjöwall, Andrea Camilleri o Alicia Giménez Bartlett?

- Uf! Posar-me en aquest gran panteó de noms és una cosa que em fa molt feliç. És un gran honor per a qualsevol escriptor de novel·la negra.

 

Donna Leon. Foto: Adrià Costa
- Coneixia Manuel Vázquez Montalbán i Pepe Carvalho?

- Vaig llegir els primers llibres i em van entusiasmar. Ja s'hi podia veure el sentit de l'humor, una devoció pel bon menjar i que tenia consciència social.

- Ingredients que són característics de la novel·la negra mediterrània, en oposició a la novel·la negra nòrdica. Vostè se'n sent part?

- Absolutament! Jo no sóc una persona de mentalitat nòrdica. Sóc l'oposat. En aquelles novel·les, tots els personatges estan contínuament interessats en el sexe, en beure i en gastar els diners. Per a mi és molt estrany que el plaer sigui tal com el viuen ells, i que sigui a través d'aquesta experiència. Els llibres de la nova novel·la escandinava no parlen de com gaudeixen de les experiències. Em poso molt nerviosa amb aquestes novel·les i no m'ho passo gens bé.

- Potser troba a faltar-hi el nostre optimisme i ironia?

- No ho dubtis. A mi m'agrada parlar de la vida i de les coses que causen plaer. Els personatges de les novel·les nòrdiques no parlen d'aquestes coses. Això no és diversió! Per exemple, a les aventures de Pepe Carvalho la gent s'ho passa bé, riuen, fan bromes, pensen en coses interessants. De la mateixa manera que intento que passi a les novel·les de Brunetti. No hi pot haver més plaer que viure la vida! A les novel·les nòrdiques sembla que no estiguin vius. Ningú aconsegueix mai cap mena de plaer.

- Massa fredor?
 

- El tema és que a les novel·les nòrdiques em costa d'entendre la relació que hi ha entre la gent: de vegades semblen robots. Brunetti, a diferència dels nòrdics, estima la gent.

- Darrerament, Donna Leon s'ha mostrat molt reivindicativa, esgrimint una gran preocupació pel medi ambient. Pot ser que parli de l'ecologisme en futures novel·les?

- En el proper, el vint-i-sisè llibre, parlaré dels problemes mediambientals que pateix Itàlia. Però, en el futur no ho sé, mai no sé on em portarà la propera aventura. Ara bé: el que he après durant la recerca d'aquesta novel·la que sortirà l'any vinent és molt dolent, pervers. Quan escric una novel·la, no m'importa qui va matar qui, sinó les raons que porten a cometre el crim. El "per què" sempre és més important que el "qui". En aquest sentit, l'ecologia és un gran tema a explorar, perquè és plena de corrupció, escàndols i crims.

- Resulta curiós que a Itàlia encara no s'hagin traduït les novel·les de Guido Brunetti, el comissari venecià més famós de la literatura. Per què?

- Et diré la veritat: no estic gens interessada en ser famosa. No vull viure amb el pes que comporta, perquè no vull que em reconeguin pels llocs. I a Itàlia m'agradaria moure-m'hi com fins ara. Gaudeixo molt vivint en l'anonimat.
 

Donna Leon. Foto: Adrià Costa

divendres, 5 de febrer del 2016

Els turistes internacionals van gastar 67.385 milions a Espanya durant el 2015, un 6,8% més

TURISME

Els turistes internacionals van gastar 67.385 milions a Espanya durant el 2015, un 6,8% més

Catalunya va concentrar el 24% del total de la despesa dels visitants estrangers

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Divendres, 5 de febrer del 2016 - 18:22 CET
 
Els turistes internacionals que van visitar Espanya van gastar 67.385 milions d'euros durant el 2015, xifra que suposa un 6,8% més que l'any anterior després de batre per tercer any consecutiu el rècord històric en arribades, segons l'enquesta de despesa turística (Egatur) difosa aquest divendres per l'INE. Catalunya va liderar la despesa, amb 15.813 milions (el 4,5% més).
D'aquesta manera, se superen els 63.000 milions d'euros de la despesa realitzada pels visitants el 2014, tal com es preveia, en un exercici el del 2015 que Espanya va tancar amb el rècord històric de 68,1 milions de turistes estrangers, un 4,9% més.
Al desembre, la despesa turística va pujar a 3.682 milions d'euros, un 8,5% més, mentre que la despesa mitjana per visitant va arribar als 115 euros, un 0,5% més que el desembre de 2014.
La durada mitjana dels viatges dels turistes estrangers que van visitar Espanya al desembre va ser de 9,2 dies, cosa que va suposer un 0,3% en taxa anual.
Els turistes que més van gastar durant el 2015 a Espanya van ser els procedents del Regne Unit, amb 14.057 milions d'euros, un 10,3% més, seguits dels arribats des d'Alemanya, amb 9.837 milions d'euros i un descens de l'1,9%, i els de França, amb 7.074 milions d'euros, un 7,9% més.
TEMES

On anem de calçotada?

Surtdecasa Penedès

 
03/02/2016
Menjar i beure

On anem de calçotada?

Els millors restaurants del Penedès on gaudir d’una calçotada

Foto: 

Surtdecasa
Són molts els restaurants que en aquesta època de l’any tenen com a protagonistes de les seves cartes els calçots. De fet, no cal anar a Valls per a gaudir d’una bona calçotada, aquí tenim molts bons restaurants que les fan delicioses. És que el Penedès també és terra de cultiu de calçot (sobretot al Baix Penedès)! Així doncs, si l’any passat us vam convidar a què descobríssiu espais a l’aire lliure on fer calçotades, aquest any us hem seleccionat els millors restaurants del Penedès on gaudir de calçotades.

Grup Cal Jafra


Grup Cal Jafra són 7 cases rurals repartides pel Penedès amb capacitat de 4 a 30 persones. Fer una calçotada en alguna de les cases és una magnífica manera d'arrodonir una estada al Penedès perquè en permet gaudir de productes de proximitat: calçots de pagesos de l'Arboç, la carn del Pla de Manlleu, el vi de la Cooperativa de Sant Jaume dels Domenys i l'oli de la Cooperativa de Llorenç. Totes les cases compten amb pati o jardí i barbacoa equipada. Pots escollir fer-te-la tu mateix, amb el paquet calçotada que et proporcionen a Cal Jafra; o bé, si no tens ganes de gaire feina, s’encarreguen de portar-te un cuiner i un cambrer. Tot un servei de restaurant però per gaudir-ne a casa.
www.caljafra.com
977677188

Restaurant Gat Blau


El Gat Blau és un dels clàssics restaurants de calçotades al Penedès, amb un menú que l’Olga Guasch, l’ànima del Gat Blau, anomena “Calçotada de Ciutat”. De fet, a més dels tradicionals calçots de cultiu orgànic, també podeu escollir per una reinterpretació moderna dels calçots (lassanya de calçots) o per xató de Vilafranca. De segon plat, també tres a escollir: graellada de carns amb escalivada i seques, bacallà fresc confitat al wok de verdures o cuixa de gall del Penedès farcida de calçots. I clar, no hi falta el vi del Penedès, el pa torrat i l’allioli; així com les postres! Per 28 euros, es tracta d’una molt bona opció per gaudir d’una calçotada al bell mig de Vilafranca.
Amàlia Soler, 120, Vilafranca del Penedès
http://www.elgatblau.com/
610 24 37 47

Restaurant Xaloquell


A pocs metres del passeig marítim de Sant Salvador, el Xaloquell ofereix calçotades fins a principis d’abril (o fins que el temps i la terra donin bons calçots dolços i tendres, és clar!). Tant és si hi aneu en grup (disposen d’un saló privat per a 30/35 persones), com si els calçots us vénen de gust en solitari, en parella o per compartir en petit comitè! El menú de calçotada (33’50 euros + iva) inclou calçots “de l’hort del tiet Pau” a la brasa amb carxofes i salsa de romesco i un tastet de calçots arrebossats; xai a la brasa, botifarra amb mongetes i pa de vidre amb tomàquet, o bacallà a la llauna. I, per arrodonir-ho, crema catalana, gelat de vainilla i canyella o carpaccio de taronja marinat amb mel i cointreau. Cafè, vi del Penedès, cava Brut Nature i aigua! I si no tots voleu calçotada, us recomanem les xatonades que durant aquesta època fan també al Xaloquell. Trobareu obert tots els migdies dels caps de setmana, i si sou més de 10 persones, poden obrir per a vosaltres qualsevol altre dia. I si el que voleu és gaudir dels calçots a casa però no teniu espai per fer un bon foc, també podeu encarregar-los per emportar! Òbviament, assegureu-vos i truqueu abans per reservar!
Carrer Cantàbric, 10, Platja de Sant Salvador, el Vendrell
http://restaurantxaloquell.com/
977 68 08 19

Hotel Restaurant Sol i Vi


Tot un clàssic de qualsevol tipus de celebració, l’Hotel Restaurant Sol i Vi gaudeix d’un entorn cent per cent penedesenc i unes vistes privilegiades marcades pel paisatge ordenat de la vinya i la presència imponent de les muntanyes de Montserrat. És un lloc on ho hi ha de tot, parc infantil, botiga de productes autòctons, aparcament ampli… Amb el menú de calçotada que ens ofereixen començarem amb els calçots amb romesco i pa torrat amb tomacons i all, continuarem amb la brasa: graellada de carns, botifarra, xai i cansalada viada, carxofes i mongetes seques amb allioli. Les postres seguiran la tònica tradicional: crema catalana i carquinyolis. Tot regat amb aigües minerals, vins del Penedès i cava brut nature i per un preu de 30 euros més IVA. El lema de la temporada de calçots per a l’Evarist, el responsable del restaurant, és que “els calçots en família o amb els amics són una bona excusa per gaudir del Sol i Vi”.
Carretera C-243a (Vilafranca - Sant Sadurní d’Anoia), Km. 4, Subirats
93 899 32 04
info@solivi.com

El Molí de Cal Tof


Foc a terra i brasa, aquesta és l’essència del Molí de Cal Tof, un restaurant ubicat on antigament hi havia les quadres del molí. De dimarts a diumenge (entre novembre i abril) podeu gaudir de calçotada amb un menú de 35 euros que inclou pa torrat i fuet, calçots que cultiven pagesos de la comarca, graellada de carn, vins i caves, i crema catalana o sorbet! Si sou un grup de més de 20, el preu passa a 30 euros i, precisament, tenen una sala per a grups. Si ho demaneu amb temps, també podeu dinar o sopar a baix al celler, on hi tenen 250 referències vinícoles. A més de les calçotades, un dels seus plats estrella és el xató i són especialistes en cuina tradicional catalana amb cargols a la llauna, caça, peix i marisc i, com no, carns a la brasa. Entre setmana, al migdia, tenen també un menú de 16 euros i un de 25 (aquest també en cap de setmana). I als matins, a la cafeteria del Molí hi podeu fer bons esmorzars!
Av. Santa Oliva, 2, terme municipal de Santa Oliva, al Vendrell
http://www.elmolidecaltof.com
977662651

Celler J.Miquel Jané, Masia Cal Costas


Enmig de vinyes i boscos, al cor de l’Alt Penedès, el restaurant del celler J.Miquel Jané ofereix una experiència gastronòmica en plena natura, en un ambient relaxat i distès. Menú de brasa i calçotades cuinades a l’aire lliure, amb sarments i ceps de les seves vinyes velles i productes de màxima qualitat, de temporada i de proximitat. A més, adapten els menús per a persones vegetarianes i celíaques. Obren tots els caps de setmana i, si sou un grup, podeu reservar també entre setmana. Per gaudir d’un dia rodó, aneu-hi d’hora, a les 11h organitzen visites: un passeig entre vinyes, descobrir l’art de l’elaboració del vi entre premses i bótes al celler i un tast dels seus vins. I si hi porteu amics turistes, tranquils, que fan visites en castellà, anglès, francès, alemany, italià, rus, xinès, japonès i polonès, i ho podeu completar amb una excursió en bicicleta, 4x4 o segways.
Masia Cal Costas s/n, Font-Rubí
http://www.miqueljane.com/

Cal Pep


Cal Pep és un d’aquells indrets que sorprèn (i en positiu, és clar!). Cada dia tenen menú, a 9’30 euros i són especialistes en cuina tradicional i en acollir petits esdeveniments, ja siguin aniversaris, comunions, comiats de solters, sopars de grup, i com no, calçotades! Cada dissabte i, si truqueu també el diumenge, podeu gaudir d’un menú de calçotada ben complert! A la sala interior hi caben fins a 45 persones i a la terrassa una seixantena, amb preus a l’abast de tothom.
Av. Sant Vicenç, 43 El Vendrell
977666809
Facebook de Cal Pep

dimecres, 3 de febrer del 2016

L'empresa catalana que deu 2.700 milions d'euros a Hisenda

L'empresa catalana que deu 2.700 milions d'euros a Hisenda

La banca espanyola està enormement preocupada per la situació de Celsa, la indústria més important de Catalunya. L'empresa, dedicada al sector de la siderúrgia, té un deute que arriba als 2.700 milions d'euros i els seus creditors temen que comencin a cobrar amb retards. L'empresa no ha pogut fer front a les amortitzacions que havia de tornar en els dos darrers exercicis i a més no pot vendre la seva filial a Noruega pel preu que vol.Per tot això i tot i el suport de diverses entitats bancàries, ja s'han començat a vendre part dels crèdits de l'empresa a un preu molt més baix del seu valor nominal. El problema sembla que ha de ser encara més gros, perquè l'empresa haurà d'afrontar el pagament de 600 milions d'euros més l'any 2017.

L'empresa dóna feina actualment a 7.000 persones i als seus problemes econòmics se suma la crisi de la siderúrgia a nivell mundial.