dissabte, 31 d’octubre del 2015

Espanya va treure 3.750 milions de la guardiola per pagar pensions al juliol

Espanya va treure 3.750 milions de la guardiola per pagar pensions al juliol

La dotació del fons per afrontar el deficitari sistema públic de les pensions ascendeix a 40.874 milions d'euros a preu d'adquisició

Sáenz de Santamaría amb la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez
Sáenz de Santamaría amb la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez
La Seguretat Social va disposar el passat mes de juliol de 3.750 milions d'euros del Fons de Reserva per abonar les pagues ordinàries i extraordinàries de les pensions, va dir el divendres el ministeri d'Ocupació. Una vegada acabat el tercer trimestre, la dotació del fons per afrontar el deficitari sistema públic de les pensions ascendeix a 40.874 milions d'euros a preu d'adquisició, equivalent a un 3,86% del PIB davant dels 42.014 milions amb els quals explicava al tancament del primer trimestre. L'any passat, el govern espanyol va treure de la denominada "guardiola de les pensions" un rècord de 15.300 milions d'euros per assumir les pagues extraordinàries de les pensions i la seva revaloració, deixant el fons a 31 de desembre en 41.634 milions. Un any abans que la crisi econòmica obligués a recórrer al fons de reserva, el 2011, la dotació de la "guardiola" era de 66.815 milions d'euros.
El Banc d'Espanya, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal i el propi govern espanyol han coincidit recentment en què és necessari revisar el sistema de finançament de la Seguretat Social per cumplir els objectius de dèficit i assegurar l'estat de benestar mentre el fons va disminuint.

divendres, 30 d’octubre del 2015

El Santander nega que el sobiranisme afecti el negoci

SISTEMA FINANCER

El Santander nega que el sobiranisme afecti el negoci

El grup estudia una comissió pels caixers als no clients de prop de dos euros

El Banco Santander guanya 5.106 milions fins al setembre, el 17% més

L'entitat que presideix Ana Botín guanya un 64% més a Espanya, fins a 883 milions, i redueix la taxa de morositat al 4,5%

EL PERIODICO
EUROPA PRESS / MADRID
Dijous, 29 d'octubre del 2015 - 21.14 h
El Banco Santander va obtenir un benefici atribuït ordinari de 5.106 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, xifra que suposa un augment del 17% respecte al mateix període del 2014, segons ha informat aquest dijous l'entitat, que ha subratllat que els 10 principals mercats en què opera presenten creixement en el seu benefici, amb l'excepció de Polònia, on va caure un 7%.
El banc ha subratllat que està avançant en el compliment dels objectius que s'ha marcat en el seu pla estratègic a tres anys i que permetrà elevar el benefici per acció i el dividend any rere any.
L'entitat presidida per Ana Botín ha explicat que els nou primers mesos de l'any presenten un "destacat" creixement de l'activitat i dels ingressos, que a més es veuen recolzats pel favorable impacte dels tipus de canvi, ja que l'apreciació de la lliura i el dòlar supera l'impacte de la depreciació del real brasiler.
Les dotacions per a insolvències resten 7.550 milions d'euros al marge net del grup, xifra que suposa un 7% menys que fa un any. Aquest descens de les provisions, ha explicat l'entitat, és determinant perquè el benefici atribuït ordinari arribi a 5.106 milions, amb una millora del 17%, variació que seria del 12% sense l'impacte de la variació de les divises.
Aquest import no inclou els 835 milions d'euros procedents de la reversió de passius fiscals al Brasil, que es va produir en el segon trimestre, i que permeten reforçar les ràtios de capital.

AUGMENT DELS INGRESSOS

El banc ha atribuït la millora del benefici a l'augment dels ingressos bàsics, ja que el marge d'interessos va créixer més d'un 11%, fins a 24.302 milions d'euros, i els ingressos per comissions van augmentar un 6%, mentre que els resultats per operacions financeres, que són menys recurrents, van caure un 24%. Aquest mix fa que el conjunt dels ingressos hagi crescut un 9%, la mateixa variació que els costos, cosa que fa que el marge net avanci també un 9%, fins a situar-se en 18.229 milions d'euros.
La igualada evolució d'ingressos i costos ha permès, segons l'entitat, que la ràtio d'eficiència es mantingui en el 47%, "una de les millors ràtios de la banca internacional".

EL REGNE UNIT, EL MERCAT MÉS IMPORTANT

El 41% del benefici té el seu origen en economies en desenvolupament (Llatinoamèrica i Polònia), i el 59% restant, en les madures. Per països, la principal aportació correspon al Regne Unit (22%), seguit del Brasil (19%), Espanya (13%), els EUA (10%), Mèxic (7%), Xile (6%), Polònia i l'Argentina (4% cadascun) i Portugal (3%). Santander Consumer Finance aporta un 10% al benefici total.
En concret, el benefici atribuït a Espanya va arribar a 883 milions d'euros, xifra que suposa una alça del 64%, després d'una reducció dels costos en més d'un 2% i una caiguda de dotacions en un 41%. El crèdit va baixar en aquest mercat un 1% i els recursos van créixer un 2% interanual.
La taxa de mora del grup es va situar a tancament de setembre en el 4,5%, dada ques suposa 0,78 punts menys que fa un any. El grup comptava a tancament del tercer trimestre amb un volum de riscos morosos i dubtosos de 37.856 milions d'euros, gairebé 4.000 milions menys que fa un any, per als quals té constituïdes provisions per un import de 26.918 milions.

dijous, 29 d’octubre del 2015

Air China posarà en marxa un vol directe Xina-Barcelona l'any vinent

Air China posarà en marxa un vol directe Xina-Barcelona l'any vinent

 L’aerolínia connectarà la capital catalana amb el país asiàtic a partir del pròxim 5 de maig

L'aerolínia Air China posarà en marxa el pròxim 5 de maig del 2016 un vol directe entre Barcelona i la Xina, ha anunciat el seu director general a Espanya, Peter Han, durant el I Fòrum de la Comunicació Espanya-la Xina.

Han, que no ha donat més detalls sobre la ruta, ha avançat també que la companyia estudia augmentar els destins a Espanya amb l'objectiu d'atreure més viatgers.

El mes de juny passat, China Eastern, una de les tres grans aerolínies estatals xineses, va anunciar que treballa per operar vols entre Espanya i la Xina el 2016, cosa que permetrà elevar la connexió aèria directa entre els dos països, que actualment es redueix a vuit freqüències setmanals entre Pequín, Madrid i Barcelona.

Durant la presentació, celebrada a la Torre Cepsa, el director de l'Oficina de Turisme Xinesa, Zhang Zhiyun, ha destacat que Espanya és un país "molt fort" en turisme, en contraposició al país asiàtic, un "país nou" en temes turístics.

Zhiyun ha advertit que "falta molta comunicació a nivell professional", i ha subratllat que els touroperadors espanyols encara tenen dificultats per vendre els destins xinesos.

"El turisme és sobre tot un tema de comunicació", ha afirmat, destacant a més que les xarxes socials són "una part molt important" en la millora de l'esmentada comunicació en el sector.

dimecres, 28 d’octubre del 2015

La Terra Alta i el Montsià, comarques amb els lloguers més barats del país

La Terra Alta i el Montsià, comarques amb els lloguers més barats del país

Territori i Sosteniblitat presenta un visor amb dades per comarques i municipis a tot Catalunya

-Aguaita.CAT , Terres de l'Ebre | Actualitzat el 28/10/2015 a les 18:15h

Gandesa és la capital de comarca amb els preus mitjans de lloguer més barats a les TE. Foto: Sílvia Berbís

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat un visor que permet al ciutadà consultar tant el número de contractes de lloguer signats a cada municipi i comarca, com el preu mitjà que es demana als inquilins. Este visor forma part del treball de la Generalitat per tal de crear un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) que puga integrar, en una mateixa eina, les dades territorials generades des de tots els departaments del Govern català. Pel que es desprén de les dades compilades, la Terra Alta és la comarca amb un preu del lloguer mitjà mensual més baix de Catalunya, i el Montsià se situa en el tercer lloc pel que fa a lloguers econòmics.

Tota la informació s’ha abocat en un mapa interactiu que permet fer la consulta per comarques, municipis i, en el cas específic de la ciutat de Barcelona, per districtes. En una segona fase, es preveu incloure també les dades de compravenda d’habitatges. El mapa es pot consultar en este enllaç, ja sigui per comarques o per municipis.

Baixa el preu mitjà de lloguer
Les dades recollides permeten apreciar que el preus mitjans de lloguer pugen per primer cop des del 2008, situant-se en imports similars als dels anys 2005 i 2006. Així, els preus del lloguer han pujat un 2,5% al conjunt de Catalunya durant el primer semestre de 2015, comparat amb el mateix període del 2014, fins als 541,50 euros. En canvi, a les quatre comarques de l’Ebre, els preus han seguit baixant enguany, en percentatges de fins al 6,4% al Montsià, més reduït a la Terra Alta, en un 2,3%, i molt lleugerament tant a la Ribera d’Ebre (-1,1%) com al Baix Ebre (-0,8%).

La Terra Alta és la comarca de Catalunya amb un preu mitjà de lloguer mensual més baix, de 227,3 euros. Li seguix el Pallars Jussà, i en tercer lloc està el Montsià, amb 264,7 euros. La Ribera d’Ebre no està massa luny pel que fa a preus, amb 288,4 euros mensuals de mitjana, i el baix Ebre és l’unica comarca ebrenca on els preus superen els 300 euros, concretament 304,8 euros de mitjana. A la banda alta del país pel que fa a preus de lloguer se situa el Barcelones, amb 665,2 euros de mitjana. Observant les capitals de coamrca, el preu més baix mitjà a l'Ebre es troba a Gandesa, amb 210,5 euros, seguida d'Amposta, amb 267,7, Móra d'Ebre, amb 300,6 i finalment Tortosa amb 309,5.

Pel que fa a número de contractes, al Baix Ebre se n’han signat 533, al Montsià 327, a la Ribera d’Ebre 65 i a la Terra Alta 25, segons recull el mapa.

 

Les companyies aèries programen a l’aeroport del Prat un 11% més de seients per a aquest hivern

Les companyies aèries programen a l’aeroport del Prat un 11% més de seients per a aquest hivern

Aeroport El prat
Les companyies aèries han programat a l’aeroport del Prat un 11% més de seients per aquesta temporada d’hivern –que s’inicia diumenge que ve- respecte al mateix període de l’any passat. Concretament, s’han programat un total de 17.964.654, segons ha indicat Aena. En aquest àmbit, els mercats amb un increment més important de seients són Llatinoamèrica, amb un 37,4%; Orient Mitjà, amb un 35%, i Nord-Amèrica, amb un 13,4%. Els seients per a destins europeus també creixen en un 11,8%, així com a destins estatals, que ho fan en un 7%.
Per països, els que experimenten un major augment de seients respecte a l’hivern de l’any passat són Suïssa, amb un 31,5%; Turquia, amb un 22,1%, i Regne Unit, amb un 12,4%. Per a aquesta temporada d’hivern, els destins amb més seients programats a l’aeroport del Prat són Madrid, seguit de Palma de Mallorca i Londres Gatwick. Pel que fa a destins amb un creixement percentual més destacat hi ha Roma Fuimicino, amb un 9,8%; Palma de Mallorca, amb un 7,6%, i París-Orly, amb un 5,7%. A l’apartat d’operacions, els moviments programats per les companyies per a la temporada d’hivern són 100.630, un 9,6% superior a l’any passat. Destaca l’augment d’operacions en el mercat de Llatinoamèrica, amb un 35,6% més que al 2014, seguida d’Orient Mitjà, amb un 28,5%, i Europa, amb un 10,4%. Per països, els increments més destacats en el nombre de moviments programats els trobem a Turquia, amb un del 28,3%; seguit de Suïssa, amb un 21,9%, i Holanda, amb un 12,8%. Mentre que per destins, el que presenta un volum més important és Palma de Mallorca, amb un 9,4%; seguit d’Amsterdam, amb un 6,1%, i Roma Fuimicino, amb un 5,1%. En la temporada d’hivern 2015, l’aeroport del Prat experimenta una variació positiva de 32 rutes respecte a la mateixa temporada de l’any anterior. D’aquesta manera, hi haurà un total de 254 rutes a 146 destins, segons ha apuntat Aena.

BASF considera que el procés sobiranista no afecta les seves inversions a CatalunyaBASF considera que el procés sobiranista no afecta les seves inversions a CatalunyaBASF considera que el procés sobiranista no afecta les seves inversions a Catalunya

BASF considera que el procés sobiranista no afecta les seves inversions a Catalunya

BASF
La multinacional alemanya BASF mantindrà el seu pla d’inversions a Catalunya al marge del procés sobiranista, segons ha afirmat aquest dilluns el vicepresident i conseller delegat de BASF, Erwin Rauhe, en una roda de premsa. “Portem 50 anys a Tarragona, hi estem treballant bé i no tinc cap dubte que ho seguirem fent durant els propers anys”, ha assenyalat Rahue, que tanmateix ha reclamat “certeses” als líders polítics i un “interlocutor” clar en el Govern per saber quina “direcció” prendrà el procés. El representant de BASF s’ha mostrat contrari a la “fragmentació” i partidari d’un “mercat obert”, però ha reconegut que “aquest no és un tema només de Catalunya i d’Espanya, sinó que és un tema global”.
“Les empreses necessitem certeses i mirem el diàleg polític a Catalunya amb molta atenció”, ha assenyalat Rauhe. “Ara tenim una doble incertesa, perquè ja sabem el resultat de les eleccions catalanes, però encara no sabem quin tipus de govern tindrem, ja que actualment tenim un president en funcions i uns ministres en funcions, així que no tenim una contrapart amb la que podem començar a dialogar”, ha respost a preguntes dels periodistes presents a la roda de premsa.“Si mirem el quadre general d’Espanya, hi ha unes eleccions generals el 20 de desembre i cal veure com quedaran les coses”, ha assenyalat també el vicepresident de BASF. Tanmateix, ha recordat que les inversions de BASF a Tarragona “ja s’estan posant en marxa i està previst que la nova planta entri en funcionament durant el quart trimestre de 2016”. Rauhe ha valorat que “portem 50 anys a Tarragona, hi estem treballant bé i no tinc cap dubte que ho seguirem fent durant els propers anys, però necessitem saber quins interlocutors tindrem i quina direcció es prendrà. Com a empresa no volem una fragmentació del mercat, sinó un mercat obert, però aquest no és un tema només de Catalunya i d’Espanya, sinó que és un tema global”.Entre les inversions previstes, Rauhe ha citat els 21 milions que es destinaran a la cinquena línia de producció de fitosanitaris, que “subratlla” la competència de BASF en aquest segment. Per contra, ha recordat que la inversió en una nova terminal a la seva planta de BASF “està a l’espera que el tercer fil arribi a la fàbrica de Tarragona. Qualsevol retard en aquesta obra, i ja n’hem tingut algun, ens fa més difícil aquestes coses”. Rauhe ha advertit que també falten connexions energètiques entre la península ibèrica amb la resta d’Europa, a més de millorar la connexió ferroviària en ample europeu amb el continent i els permisos per permetre circular els camions de 40 tones.El vicepresident i conseller delegat de BASF, Erwin Rauhe, juntament amb el membre de la Junta Directiva de BASF, Harald Schwager, han assistit aquest dilluns a Barcelona per presentar el Creator Space Tour, un esdeveniment que commemora els 150 anys d’aquesta multinacional química, una de les principals companyies del món en aquest sector. En la roda de premsa, Schwager també ha apuntat que una companyia global com BASF decideix les seves inversions i les seves localitzacions industrials en base a costos com els de l’energia, la possibilitat de disposar de millors infraestructures i un entorn de professionals amb bona formació.

diumenge, 25 d’octubre del 2015

El suro català està recuperant el seu lloc al mercat

El suro català està recuperant el seu lloc al mercat

El Consorci Forestal de Catalunya confirma l’interès creixent de la indústria surera i vitivinícola pel suro de qualitat i de producció local

| 24/10/2015 a les 17:27h
 
Inauguració de Quality Suber, a Santa Coloma de Farners, el juny de 2014. Foto: Arxiu.

L'excel·lent campanya de pela de suro d’enguany pot confirmar allò que el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) està promovent des de fa anys: l’interès creixent de la indústria surera i vitivinícola pel suro català de qualitat.

Tot i que l’impacte de perforadors ha perjudicat de forma molt important el rendiment de les explotacions, aquest interès dels industrials en el tap de suro natural i de qualitat, així com les diferents iniciatives promogudes pel Consorci Forestal i el Departament d’Agricultura -amb el suport d’empreses de primer nivell del sector-, fan preveure canvis a nivell de mercat que es poden reflectir en una millora del preu del producte a mig termini.

La trajectòria i previsions de Quality Suber, empresa catalana que aviat pot esdevenir la primera agrupació de productors de suro a nivell estatal, confirma aquesta perspectiva. La campanya de pela de 2015 s'ha liquidat de manera satisfactòria i en uns terminis més curts als inicialment previstos.

Aquesta empresa ha liquidat les diferents qualitats de suro a preus de mercat, però ha estat gràcies a la valorització i classificació del suro que ha aconseguit incrementar el percentatge de suro de qualitat, fet pel qual el rendiment obtingut pels productors ha estat superior que en altres escenaris de comercialització.

Quality Suber està animant als propietaris forestals a invertir en la millora i posada en producció de les suredes, al mateix temps que confirma el seu interès en incrementar significativament el volum de compres per la millora en el preu que obté el productor gràcies al procés de classificació i valorització del producte que ha dut a terme l’empresa.

dimecres, 21 d’octubre del 2015

"En Barcelona hay 9.500 trabajadores en empresas tecnológicas"

"En Barcelona hay 9.500 trabajadores en empresas tecnológicas"

Miguel Vicente es cofundador y copresidente de Wallapop, Chicplace y FancyBox, co-CEO y fundador de Antai Venture Builde

EL PERIODICO

XANTAL LLAVINA
Dimecres, 21 d'octubre del 2015 - 18.35 h
Miguel Vicente es un líder de Internet apasionado, un influyente que habla muy rápido y crea cómo un bólido empresas, que no paran de funcionar bien en Europa y Sudamérica. Fue el creador de Lets Bonus, hace unos años dejó la empresa y actualmente, y junto a Gerard Olivé, dedica la mayoría de su tiempo a dirigir Antai Venture Builder, con presencia en más de diez países de dónde
han surgido negocios de éxito como Wallapop, Chicplace o FancyBox. Preside el Clúster tecnológico de Barcelona, que con más de 200 empresas han conseguido dar trabajo a unas 10.000 personas en Barcelona ciudad.
- Dejas una empresa que funcionaba muy bien LetsBonus y lo tuyo es montar empresas….

- Sí, dejé la compañía para hacer crecer esta nueva etapa de nacimiento de diferentes empresas de proyectos de internet de eccomerce como por ejemplo Wallapop. También ahora estoy muy implicado como Presidente del clúster de Barcelona donde hay más de 200 compañías dedicadas al mundo de la tecnología. En el Clúster, sin ánimo de lucro, queremos potenciar la ciudad de Barcelona, como una ciudad puntera en internet e igualarla a otras ciudades como Berlín y Londres.
- Barcelona es una gran capital digital. ¿Lo ha conseguid?
- Sí, tenemos un estudio del sector que nos lo indica y confirma. Ha aumentado la cifra de ingresos hasta los 6.000 millones de euros..
Además el número de profesionales contratados por empresas tecnológicas en Barcelona, ha llegado hasta las 9.500 personas, cuando, hace tres años, en el 2012 eran unos 5.000 profesionales. Este gran y positivo aumento viene dado tanto por el crecimiento de los proyectos consolidados, como por el aumento de los emprendedores que empujan sus proyectos personales y crean nuevas startups, que operan ya en más de 40 países.
- ¿Cómo es la imagen de las empresas tecnológicas en Barcelona?
- Es un sector muy joven, con mucha energía y pasión. La edad promedio de las startups y empresas del sector es de 4,8 años, y el 19% de las empresas han sido creadas en el año 2014. Las áreas de actividad son: Media - que incluye clasificados, Video, Música, Agencias de marketing digital, Advertising technologies, Contenidos, Software, Ecommerce y Travel and Leisure. A muchas de ellas, les ha beneficiado mucho participar en algún programa de incubación público o privado. Suponemos una palanca de creación de empleo, con vocación internacional.
- ¿Qué trabajo hacéis en el clúster Ecommerce & Tech Barcelona?
- Es una iniciativa 100% privada, que a pesar de su reciente creación ya aglutina a más de 105 asociados y representa a las empresas digitales, entre las que se encuentran Inspirit, Grupo ITNET, Privalia, Ulabox o eDreams. Queremos promocionar al mundo, compañías creadas aquí y que su conocimiento fluya, y hacemos encuentros en el Círculo Ecuestre una vez al mes. Hay siempre un emprendedor de referencia, y trabajamos también en sesiones de formación y rondas de financiación.
- ¿Por qué no se instalan más empresas tecnológicas aquí?
- Se han instalado importantes grupos como Grupo Rakuten, sus oficinas corporativas comerciales, el centro del grupo SCHIBSTED clasificados…Pero para poder competir necesitaríamos una legislación fiscal más adecuada para atraer buenos equipos. En Inglaterra el concepto fiscalidad está bien pensado, por ejemplo para los bussiness angel. Cómo dato a tener en cuenta, la inversión en capital riesgo por cápita en EEUU es de 6 dólares por habitante, en cambio tenemos, 3 en Europa y 1’5 en España. Israel tiene un ratio de 12. Ojalá lleguemos aquí! Israel con siete millones de habitantes, una población muy similar en número a la de Cataluña, ya es el segundo país del mundo con más compañías cotizadas en el Nasdaq. Esto demuestra la capacidad de innovación del país.
- Y mientras vosotros tenéis negocios digitales que son un referente. Por ejemplo, Wallapop...
- Wallapop es la app española para la compraventa de segunda mano que quiere "monetizar la calle". El mundo de la segunda mano tenía que entrar en el móvil de las personas. Ya acumula 12 millones de descargas y entró como accionista Accel Partners (fondo que invirtió también en Facebook o Spotify)
- ¿La segunda mano funciona?
- Sí, pero lo que funciona es hacerlo aplicando una capa de geolocalización y desde un teléfono. Los usuarios pueden comprar y vender productos de segunda mano a personas que están a su alrededor. Ya estamos con ella en mercados globales cómo Estados Unidos y Inglaterra.
- Más proyectos son Chicplace o FancyBox…
- Chicplace te permite hacer compras por las tiendas más chic de Europa- España y Francia. Se trata del un boulevard escaparate online,
que reúne una selección de tiendas que ofrecen productos originales, de calidad y con un buen gusto. Fancybox o Stampydoo son
proyectos de Antai, con lo que logramos ser una de las incubadoras de negocios con más crecimiento y éxito en el mercado europeo y latinoamericano. También tenemos la empresa tecnológica en el sector de la alimentación, Deliberry. Te permite comprar productos
de comida fresca de calidad y al cabo de una hora te la llevan a tu casa. Nuestro objetivo es lanzar entre dos y
tres nuevas startups digitales al año, siempre relacionadas con el mundo digital.
- Pero aunque el rey sea Internet la televisión es necesaria para vosotros…
- Sí, ahora, nos verás más en la televisión, hacemos una inversión publicitaria de nuestras empresas a cambio de acciones. Un concepto que se llama Media for equity. Han entrado por ejemplo, grupos muy conocidos cómo el grupo Zeta, Ara, el grupo Godó ,Vocento o Altres media…
- Y es que las triunfadoras empresas tecnológicas aún necesitan de la importante y masiva comunicación televisiva.

Entrevista TalentoDigit@l en colaboración con Lexus Barcelona

dimarts, 20 d’octubre del 2015

Un bitcoin, 237 euros

Un bitcoin, 237 euros

La moneda virtual apareix com a alternativa econòmica al sistema tradicional

Es tracta d'un model diferent al de divisa social com el que impulsa l'Ajuntament de Barcelona

Aquest dimecres s'inaugura un tercer caixer automàtic a Catalunya, situat a l'estació de FGC a plaça Espanya

.-Nd | 20/10/2015 a les 21:00h
 
Caixer de bitcoins de l'empresa Bitchain Foto: Bitchain

En un entorn de crisi econòmica i de formació de nous models monetaris, l'aparició del bitcoin com a moneda virtual s'afegeix a les alternatives que, en forma de monedes socials, comencen a prendre forma en la societat actual. Ara bé, el bitcoin no és una moneda de tipus social, com ara la que vol desenvolupar l'Ajuntament de Barcelona amb finalitats clares de promoció del comerç local, sinó més aviat és un sistema de pagament virtual que pot esdevenir una revolució en la manera en com es fan les transaccions comercials.

Però que és, concretament, un bitcoin? Per a Joaquim Fenoll, director tècnic de l'empresa BitChain, especialitzada en l'explotació de caixers automàtics de bitcoins, no es tracta més que "d'una moneda més", amb la particularitat que és "nadiua d'internet" i per tant té format "digital". En realitat es tracta d'un codi alfanumèric, concebut el 2009 pel japonès Satoshi Nakamoto i certificat pel protocol block chains que en garanteix l'autenticitat i n'impedeix la falsificació.

El secret de tot plegat està en el protocol block chains, "la tecnologia que sustenta bitcoin", perquè permet un sistema de registre que autentifica i assegura totes les transaccions –de fet, es pot utilitzar com si fos una oficina de patents- i que alhora s'ha convertit en "la xarxa descentralitzada més important del món", i per tant a prova de qualsevol caiguda d'internet fins al punt que hi ha experts que la consideren com la revolució més important des de la creació de la world wide web.

Ara bé, aquesta mateixa moneda, que té un valor de canvi fluctuant –consultat aquest dimarts a la tarda estava situat a 237,39 euros per un bitcoin- té un seguit d'avantatges sobre el diner tradicional, com el control de la deflació, gràcies a una producció limitada. "La intenció és crear-ne únicament 21 milions", assenyala, a través d'un procés a l'abast de qualsevol, però amb un cost monetari en hardware i consum elèctric. Quan s'exhaureixi la producció, que actualment és de 25 bitcoins diaris, "simplement augmentarà el preu", aclareix.

Diners en efectiu a internet

En l'aspecte pràctic, el bitcoin serveix per pagar transaccions on line amb l'avantatge, segons Fenoll, "que el codi no està vinculat a un perfil personal", i per tant és l'equivalent al diner en efectiu a internet pel que fa a la "discreció i independència", ja que no es poden rastrejar els "hàbits de consum" del seu usuari. A dia d'avui ja hi ha més de 150.000 comerços on line que accepten bitcoin, entre els quals el portal de viatges Destinia, el fabricant de hardware Dell, la botiga d'informàtica Newegg i el servei de cites OkCupid. Així mateix, Wikipedia accepta donacions en aquesta moneda. La intenció en un futur és implementar el pagament en bitcoin també al comerç tradicional.

A més, els bitcoins es poden comprar a través d'Internet, però una manera pràctica de fer-ho és a través de caixers automàtics, que permeten bescanviar diner en efectiu, és a dir bitllets d'euro en el nostre cas, per bitcoins que es descarreguen via aplicació i codis QR, però que també permeten el procés contrari, bescanviar bitcoins per euros. Segons l'empresa BitChain, que explota els caixers a partir de les comissions que cobra per cada transacció, això dóna un avantatge també a l'hora de canviar divisa estrangera, ja que permet viatjar amb bitcoins i canviar per la moneda local "amb l'estalvi de la comissió de les cases de canvi normals", molt superior a la dels seus caixers. BitChain compta actualment amb dos caixers a Catalunya, tots dos situats en centres comercials, un a El Triangle de Barcelona i l'altre al Gran Via 2 de l'Hospitalet de Llobregat, i a partir d'aquest dimecres un tercer situat al vestíbul de de l'estació de FGC a la plaça Espanya de Barcelona.

De fet, l'explotació dels caixers sustenta el model de negoci de Bitchain, que actualment en té sis d'instal·lats a l'estat espanyol i una Grècia, país on aquesta moneda permet evitar el control de capitals per a les transaccions a internet. Després d'uns mesos en funcionament, l'empresa assegura que genera prou volum de transaccions com per cobrir les despeses a l'espera que la moneda es popularitzi, des de la confiança "que estem en un camí que no té retorn" i la seguretat que la corba de creixement "augmentarà a mitjà termini", tot assenyalant que els bancs tradicionals els comencen a percebre "com una amenaça", precisament per la seva "independència del sistema bancari".

Risc d'especulació

En tot cas cal tenir present que el diner "no deixa de ser un acord entre els membres d'una comunitat", tal i com assenyala August Corrons, professor d'Estudis d'Economia i Empresa a la UOC i expert en monedes socials i complementàries, un acord que portat a l'extrem possibilita que fins i tot els bitllets d'un joc com el Monopoly "tenen el valor que li atorguen els jugadors durant la partida". En aquest sentit, el professor universitari veu "viable" una moneda com el bitcoin, per bé que no es tracta d'una moneda social, raó per la qual assenyala que un dels riscos inherents a aquesta moneda pot arribar a ser "el foment de l'especulació", en tenir una taxa de canvi variable. "Pot tenir un recorregut econòmic, encara que no el tingui des d'un punt de vista social", afegeix.

El Festival de Sitges tanca amb rècords d'assistència i de venda d'entrades

sitges 2015

El Festival de Sitges tanca amb rècords d'assistència i de venda d'entrades

Els ingressos per vendes augmenten un 23,1% respecte el 2014

Ángel Sala destaca "la interactivitat amb el públic, la seva implicació i la qualitat dels títols"

«The invitation», millor pel·lícula de Sitges en un palmarès molt repartit

| 20/10/2015 a les 18:01h
Festival de Sitges | Adrià Costa
El Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ha tancat la 48a edició amb un increment molt substancial de les xifres corresponents a la venda d’entrades i al nombre d’espectadors. Segons dades recollides fins a la finalització del certamen, s’han venut un total de 77.955 entrades, corresponents a 63.405 entrades de sessions i 14.550 entrades d’abonaments, un 20,8% més respecte la passada edició, que en van ser 64.509.

Al mateix temps, l'edició 2015 del festival ha suposat un increment del 23,1% respecte el 2014 en el capítol d’ingressos per vendes. Aquestes dades suposen un rècord en els registres del certamen i deixen clara la consolidació i el creixement d'una proposta que compta amb un públic molt fidel i que sap enamorar nous adeptes.

El director de la Fundació organitzadora del Festival, Xavier Duran, ha fet una valoració molt positiva d’aquest 2015: “És un any en què s’han batut rècords d’assistència i de venda d’entrades. Ja des de l’inici, la prevenda d’abonaments i packs va marcar un bon ritme, fins arribar finalment a un increment del 95% respecte el 2014". L’assistència a totes les sales ha estat massiva i, per això, l'organització valora "molt positivament la presa de decisió respecte l’obertura d’una quarta sala, la Tramuntana, que es mantindrà de cara a properes edicions”.

Àngel Sala, director del festival, s’ha mostrat molt satisfet amb els resultats, tant els econòmics i com els de programació: “la interactivitat de la programació amb el públic i els convidats, la seva implicació i el nivell de consens respecte a la qualitat dels títols presentats en les diferents seccions són grans titulars en una edició que ha marcat una clara tendència del gènere cap al terror d’autor i l'heterodòxia del fantàstic en la seva capacitat per combinar-se, fins i tot fagocitar altres gèneres com és el cas del western”. 

El suro català recupera el seu lloc al mercat

El suro català recupera el seu lloc al mercat

- El Consorci Forestal de Catalunya confirma l’interès creixent de la indústria surera i vitivinícola pel suro català de qualitat

-Nd| Actualitzat el 20/10/2015 a les 12:31h
 

- Quality Suber anima als propietaris forestals a invertir en la millora i posada en producció de les suredes.

Santa Coloma de Farners, 20 d'octubre de 2015 – La campanya de pela de suro d’enguany ha confirmat el que des del Consorci Forestal de Catalunya es venia defensant des de fa anys: l’interès creixent de la indústria surera i vitivinícola pel suro català de qualitat. Tot i que l’impacte de perforadors ha perjudicat de forma molt important el rendiment de les explotacions, aquest interès creixent de la indústria en el tap de suro natural i de qualitat, així com les diferents iniciatives promogudes pel Consorci Forestal i el Departament d’Agricultura -amb el recolzament d’empreses de primer nivell del sector-, fan preveure canvis a nivell de mercat que es traduiran en una millora del preu del producte a mig termini.

La trajectòria i previsions de Quality Suber, empresa catalana que preveu esdevenir la primera agrupació de productors de suro a nivell estatal, confirma aquesta perspectiva. La campanya de pela 2015 s'ha liquidat de manera satisfactòria i en uns terminis més curts als inicialment previstos. Aquesta empresa ha liquidat les diferents qualitats de suro a preus de mercat, però ha estat gràcies a la valorització i classificació del suro que ha aconseguit incrementar el percentatge de suro de qualitat, fet pel qual el rendiment obtingut pels productors ha estat superior que en altres escenaris de comercialització.

És per aquest motiu que la direcció de Quality Suber anima als propietaris forestals a invertir en la millora i posada en producció de les suredes i confirma el seu interès en incrementar significativament el volum de compres per la millora en el preu que obté el productor gràcies al procés de classificació i valorització del producte que ha dut a terme l’empresa.

El Port de Barcelona augmenta un 20% el transport de camions

El Port de Barcelona augmenta un 20% el transport de camions

El trànsit total s'ha mantingut estable entre el gener i el setembre amb 34,9 milions de tones

El Port de Barcelona ha incrementat un 20% el volum de mercaderies transportades en camions i remolcs per les autopistes del mar en els nou primers mesos de l'any respecte al mateix període del 2014, amb més de 100.000 unitats de transport intermodal (UTI) mogudes.

Els tràfics han estat majoritàriament amb Itàlia (més de 99.000 UTI), i la resta amb el nord d'Àfrica (1.570 UTI), impulsats per noves rutes i freqüències de les navilieres, ha informat el port aquest dijous en un comunicat.

El trànsit total del Port de Barcelona s'ha mantingut estable entre el gener i el setembre amb 34,9 milions de tones, i el tràfic de contenidors ha crescut un 4%, amb un avenç del 10% en les importacions i del 9% en les exportacions.

El tràfic de vehicles ha augmentat un 18%, fins a 633.000 unitats, amb un increment del 4% en les exportacions i del 41% en les importacions, i els granels líquids han caigut un 9% respecte als nou primers mesos de l'any passat.

Més passatgers
Respecte a passatgers, el Port de Barcelona n'ha rebut 2,9 milions, un 5,5% més, dels quals 1,9 han estat creueristes (+5%) i un milió usuaris de ferris (+6%).

En aquest últim apartat, ha destacat l'increment del cabotatge amb les illes Balears, que ha estat un 7% superior al del mateix període de l'any passat.

dissabte, 17 d’octubre del 2015

El Open Camp convertirá Montjuïc en el Port Aventura del deporte

POLIDEPORTIVO

El Open Camp convertirá Montjuïc en el Port Aventura del deporte

El Open Camp ya tiene los pilares de lo que será un ambicioso proyecto que convertirá la montaña de Montjuïc en el primer parque temático dedicado exclusivamente al deporte

El Open Camp convertirá Montjuïc en el Port Aventura del deporte
La anilla olímpica se convertirá el próximo año en un parque temático del deporte Open Camp
Àngels Fàbregues
16-10-2015 | 18:38 H.
MundoDeportivo
Lo que hace un año parecía un sueño, un propósito y una gran idea, es a día de hoy un ambicioso proyecto, firme y que verá la luz el próximo 16 de junio. El Open Camp, el primer parque temático del deporte, empezó a caminar como realidad con una presentación en el Palau Sant Jordi en la que se descubrieron las interioridades de este ambicioso proyecto que albergará la montaña de Montjuïc en todo lo que es el anillo olímpico. Paco Medina, el creador de esta idea, explicó en qué consiste Open Camp. "Se trata de una iniciativa inédita a nivel mundial que nació en 2011 en Ibiza y que, tras buscar varias localizaciones en todo el mundo, en 2012 se determinó que fuera en Barcelona. Es un proyecto cuyo objetivo es que los visitantes dejen de ser espectadores del deporte y pasen a ser protagonistas", comentaba Medina. Tras visitar muchas ciudades olímpicas se dieron cuenta de que la anilla olímpica mejor conservada del mundo es la de Barcelona pese a que cuenta con muchos espacios e instalaciones en desuso, así que optaron por Montjuïc. Para que la ciudad no tuviera dudas en albergar este parque temático del deporte, los organizadores del espacio tenían algo muy claro: "No queremos que la anilla olímpica pierda su esencia", además de comprender que "somos el segundo plato. El Open Camp no anula las actividades que haya programadas en los diferentes espacios como conciertos u otras actividades. Tenemos un sistema de reconversión muy rápido y ágil para que así sea", reveló Paco Medina.
Otro de los grandes valores de Open Camp es que se nutre de dinero propio. El 100% de la inversión proviene de capital privado mientras que el 100% de la titularidad de los espacios es pública: "Contamos con una inversión de 20,5 millones de euros estos primeros 18 meses, después continuaremos invirtiendo. Esto es la inversión para hacerlo posible donde se contempla el marqueting, las adecuaciones, las obras aunque hay poca porque básicamente es chapa y pintura, es un tema de darle dinámica y esto además tiene una contraprestación al Ayuntamiento de Barcelona, a la Generalitat, a la Torre Telefónica... que está presupuestada en 35 millones de euros que damos a las instituciones los próximos cinco años. O sea que es un proyecto de los pocos que va con cero euros de inversión pública y que además ofrecemos una contraprestación. Estamos hablando de una cesión de uso de las instalaciones de 230 días al año", detalla el creador de esta idea quien recordó que se crean de momento 195 lugares de trabajo directos y un total de 1.043 entre directos e indirectos.
El primer parque del mundo dedicado al universo del deporte abierto a todo el mundo estará integrado por muchas zonas en las que el objetivo es que el público se divierta haciendo deporte. Así, todo visitante podrá vivir 10 experiencias reales, nueve experiencias virtuales, habrá ocho exhibiciones permanentes, siete espectáculos itinerantes, seis espacios urbanos nuevos, cinco edificios emblemáticos, cuatro tiendas especializadas y 3 restaurantes.
Los niños que asistan a la Festa del Club Super 3 serán los primeros en poder disfrutar de una primera toma de contacto con el Open Camp y encontrarán en el Palau Sant Jordi la zona de baloncesto con numerosas cestas en las que ya podrán sentirse jugadores de la Liga Endesa o de la NBA.

Más información

divendres, 16 d’octubre del 2015

Arrenca Municipàlia a Lleida amb discursos polítics sobre el futur de Catalunya i el paper que hi jugaran les ciutats

Arrenca Municipàlia a Lleida amb discursos polítics sobre el futur de Catalunya i el paper que hi jugaran les ciutats

Lleida (ACN).- El secretari general de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del departament de Governació de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha inaugurat aquest dimarts la 18a edició de Municipàlia i la 2a edició d’Innocàmping, demanant la implicació dels ajuntament “en el nou país que s’està construint”. L’ha acompanyat, entre d’altres, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que en el seu discurs ha destacat que el model de ciutat no ha entrat en crisi ja que les ciutats, ha dit, “són més estables que les nacions”. Ros ha reclamat més autonomia política i més capacitat financera pels ajuntaments i ha lamentat que les lleis locals, tant l’estatal com la catalana, segueixen “afeblint” els ens locals.
La 18a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i la 2a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings i Empreses del Lleure a l’Aire Lliure), se celebren del 13 al 16 d’octubre en el recinte de Fira de Lleida. Entre tots dos aplegaran 315 expositors directes repartits en una superfície de 22.500 metres quadrats i un programa paral·lel que inclou 40 activitats professionals de gran qualitat. Enguany hi ha plena ocupació dels pavellons i s’ha incrementat la superfície d’exposició exterior en un 15% respecte a l’edició del 2013, fins arribar als 2.500 metres quadrats.
L’acte inaugural ha tingut lloc aquest dimarts 13 d’octubre a càrrec del secretari general de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del Departament de Governació de la Generalitat, Joaquim Ferrer, que ha estat acompanyat de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el president de la Diputació, Joan Reñé; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, i el director de Fira de Lleida, Oriol Oró, entre d’altres.
Durant els parlaments inaugurals, Ros ha demanat més autonomia política i més capacitat financera pels ajuntaments per seguir progressant en les polítiques que requereixen els ciutadans i ha assegurat que en els darrers anys la cohesió social s’ha mantingut perquè el model de ciutat no ha entrat en crisi. En el seu torn, Joaquim Ferrer ha destacat que enguany Municipàlia té una rellevància especial perquè es duu a terme pocs mesos després de la constitució dels nous ajuntaments. Es fa en un inici de mandat i per tant ha desitjat sort als responsables municipals per tirar endavant els seus projectes.
Ferrer ha afegit també que aquest nou mandat tindrà una nova característica; que tots els ajuntaments hauran de jugar un paper important “en el nou país que entre tots hem de construir”. Les eleccions del 27 de setembre han deixat clar, ha dit, que “res no pot continuar com fins ara”. El nou Parlament tindrà per primera vegada a la història una majoria absoluta de diputats que aposten per la independència Catalunya i en aquest sentit, ha conclòs, “cal comptar amb tothom, i el ajuntaments hi tindran molt a dir”.
Reñé ha destacat que la coordinació institucional d’entitats municipalistes ha fet possible minimitzar al màxim els efectes de la crisi econòmica. Per la seva banda, Simó ha destacat que la internacionalització de les empreses de Lleida han estat clau per seguir creixent. En aquest sentit, ha explicat que actualment hi ha a Lleida un 38% més d’empreses exportadores que fa 10 anys.
Tots els mestres de cerimònia han coincidit en destacat que Municipàlia és un referent mundial i que té un gran impacte econòmic sobre la ciutat i les poblacions del voltant. En l’hoteleria i la restauració, per exemple, es calcula que l’impacte és de 7,5 milions d’euros. A més, amb un 15% d’expositors estrangers, l’edició d’enguany de Municipàlia és una de les més internacionals de la història, atès que hi són presents empreses de països com el Canadà, França, Alemanya, Holanda, Itàlia, Portugal i Turquia. En l’àmbit estatal, hi ha empreses d’Alacant, Barcelona, Burgos, Castelló, Girona, Guipúscoa, Osca, Lleida, Madrid, Múrcia, Ourense, Palència, Pontevedra, Tarragona, València, Biscaia, Saragossa i Sevilla.
Pel que fa a Innocamping, enguany cal destacar un increment d’expositors internacionals, amb especial rellevància de les empreses franceses. A més, s’incorporen nous sectors com les empreses de comunicació i seguretat, els jocs d’aigua, el mobiliari exterior i les instal·lacions esportives. Municipàlia i Innocamping acolliran 40 activitats paral·leles, de les quals 14 són jornades tècniques, 20 conferències i presentacions d’empresa i 3 seminaris professionals.

Piscina&Wellness reunirà 287 expositors, el 62% internacionals

Piscina&Wellness reunirà 287 expositors, el 62% internacionals

El creixement del certamen va d'acord amb el repunt experimentat pel sector

Piscina&Wellness, que es farà del 13 al 16 d'octubre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, reunirà aquest any 287 expositors, dels quals un 62% són procedents de mercats exteriors, i es preveu que més d'un 35% dels professionals que visiten la fira siguin internacionals.

Després d'Espanya, el país que aporta més empreses és la Xina, seguit de França, Regne Unit, Estats Units, Itàlia, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica i Turquia, ha informat en un comunicat Fira de Barcelona, que organitza el saló en col·laboració amb l'Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscines (Asofap).

Aquests 287 expositors, procedents en total de 26 països, suposen un 13% més respecte a l'edició del 2013, i representen 449 empreses, que ocuparan 13.800 metres quadrats al pavelló 2 del recinte Gran Via.

El creixement del certamen va d'acord amb el repunt experimentat pel sector, que en el primer semestre d'aquest 2015 ha incrementat un 8% les seves vendes, i preveu tancar l'exercici amb un repunt del 10% a Espanya.

Com a novetat aquest any, s'incorpora el concepte Wellness, no només a la denominació del saló, sinó també de manera física, ja que augmentarà la seva presència un 15% en l'oferta expositiva i en activitats.

dijous, 15 d’octubre del 2015

Valeo decideix mantenir la planta de Martorelles

Valeo
L’empresa francesa Valeo s’ha fet enrere i finalment ha decidit no traslladar la planta de Martorelles a Saragossa, una mesura que suposava el tancament de la fàbrica del Vallès Oriental i que afectava els 214 empleats que integren la plantilla.
El president del comitè d’empresa, Manuel Zamora, ha explicat en declaracions telefòniques a l’ACN que la companyia ha retirat la mesura en una mediació amb els sindicats que s’ha celebrat avui al Tribunal Laboral. La companyia ha citat els treballadors a una reunió demà per donar més detalls de la decisió.
La previsió inicial era moure de lloc de treball els primers 25 treballadors el dia 9 de novembre i anar fent el trasllat de manera progressiva fins al febrer o març del 2016, quan la planta havia de tancar de forma definitiva.

dilluns, 12 d’octubre del 2015

El professor escocès Angus Deaton s'endú el Nobel d'Economia

El professor escocès Angus Deaton s'endú el Nobel d'Economia

L'Acadèmia explica que se li ha atorgat per la seva anàlisi sobre el consum, la pobresa i el benestar social

El Quartet Nacional de Diàleg de Tunísia, Premi Nobel de la Pau 2015

| 12/10/2015 a les 13:43h
 
Angus Deaton | Europa Press
El professor escocès Angus Deaton, de la Universitat de Princeton, ha estat guardonat amb el Nobel d'Economia 2015 per la seva anàlisi sobre el consum, la pobresa i el benestar social, segons ha anunciat aquest dilluns la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències.
 
L'Acadèmia ha explicat que ha estat per la seva contribució "als dissenys de demanda, a l'hora d'enllaçar consums i ingressos i el seu treball mesurant i comprenent els nivells de vida dels països en desenvolupament"-

La denominació exacta d'aquest guardó és Premi de Ciències Econòmiques del Banc de Suècia en memòria d'Alfred Nobel.
 
L'Acadèmia sueca adverteix que "no és un Premi Nobel", ja que és l'únic dels sis guardons que no va ser designat en el seu llegat pel magnat suec Alfred Nobel, que va establir els premis en el seu testament el 1895.
 
Tot i això, té la mateixa dotació, 8 milions de corones sueques (uns 863.000 euros) que la resta de distincions i s'entrega al mateix temps que la resta de distincions cada 10 de desembre, aniversari de la mort de l'inventor de la dinamita, en una doble cerimònia a Oslo, per al Nobel de la Pau, i a Estocolm, per a la resta.

Un frau d'11 milions de cotxes

Un frau d'11 milions de cotxes

Volkswagen s'enfronta a multes multimilionàries per haver trucat els seus vehicles

Els models manipulats donaven un resultat fals en les proves de contaminació, quan en realitat superaven els límits permesos

Les inversions previstes a la planta de Seat a Martorell podrien veure's afectades

El govern espanyol torna a amenaçar Volkswagen amb accions pels motors manipulats

, Barcelona-Nd | 10/10/2015 a les 15:45h
 
Un cotxe Volkswagen circulant a tocar de Manlleu | Adrià Costa
Volkswagen, el major fabricant del món d'automòbils, viu a hores d'ara la seva crisi més gran des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Tot plegat per un escàndol de dimensió mundial que va començar encara no fa un mes, el 19 de setembre, quan l'Agència de Protecció del Medi Ambient (EPA) dels Estats Units d'Amèrica va acusar formalment l'empresa automobilística alemanya d'haver trucat part dels seus vehicles amb motor dièsel amb la intenció de falsificar els tests de contaminació.

Segons l'acusació Volkswagen hauria implementat, almenys en mig milió de vehicles venuts als EUA, un software capaç de detectar quan aquest era sotmès a proves de contaminació, limitant l'emissió de gas tòxic per sota del que marcava la reglamentació, mentre que en condicions de conducció normal l'emissió real podia superar fins a quaranta vegades els límits permesos.

Reconeguda la trampa per part de l'empresa, la xifra de cotxes afectats es va disparar en pocs dies fins als onze milions de vehicles, ja que es va admetre que el trucatge s'havia utilitzat també fora del mercat nord-americà i s'havia estès a altres empreses del Grup Volkswagen com Audi i Seat. De fet, afecta vuit milions de cotxes venuts a la Unió Europea, prop de 700.000 dels quals a l'estat espanyol corresponents a les marques Volkswagen, Seat, Audi i Skoda, per aquest ordre.

Les conseqüències van ser fulminants. Caiguda d'un 13% del valor de les accions borsàries i dimissió del president de la companyia, Martin Winterkon el dia 23 de setembre, amb el nomenament de Matthias Muller com a nou màxim responsable dos dies després. A partir d'aquí el gegant automobilístic va anunciar una revisió d'urgència de tots els models afectats, que començaria al mes de gener amb la intenció de finalitzar aquesta operativa a finals del 2016.

Les inversions a Martorell, sobre la taula

En un pla més local també entren al debat les inversions que Volkswagen tenia previstes a la planta de Seat de Martorell així com d'altres arreu del món, ja que una de les primeres mesures de la nova direcció va ser la d'aturar les despeses més enllà de les "urgents i necessàries", per donar prioritat a les revisions i, sobretot, a les sancions astronòmiques que, només en el cas dels Estats Units podrien superar els 16.000 milions d'euros.

El Grup Volkswagen té 600.000 treballadors arreu del món, 22.000 dels quals són de l'estat espanyol, repartits entre les plantes de Seat a Martorell i la de Volkswagen a Navarra. La possibilitat que els 3.300 milions que Volkswagen tenia compromesos a Martorell fins al 2019 siguin retallats ha posat en alerta la filial espanyola, els sindicats i els treballadors, però també els governs català i espanyol. Tant el conseller Puig com el ministre Soria s'han mostrat confiats que les retallades no s'acabin produint, malgrat que l'última paraula la tindrà la direcció alemanya, que de moment ha donat garanties que la inversió a Seat no serà retallada.

La crisi no només posa sobre la taula la continuïtat de la factoria catalana a més de l'evident pèrdua de credibilitat de la marca alemanya, que ha vist com diverses seus han estat escorcollades per obtenir més informació sobre el programa de manipulació, sinó que també ha afectat la qüestió de les ajudes que a l'Estat es donen per comprar cotxes eficients ambientalment a través del programa PIVE, ja que en un primer moment el ministre espanyol d'Indústria, José Manuel Soria, va anunciar la reclamació a Volkswagen del retorn d'aquestes ajudes, però després ho va haver de desestimar ja que els ajuts anaven vinculats a l'emissió de CO2, mentre que el trucatge dels cotxes el que afectava eren els nivells d'òxid de nitrogen. És a dir, que tot i admetre l'estafa per una banda, de l'altra Volkswagen es beneficiarà igualment de les ajudes a l'eficiència energètica. En tot cas però, el ministre espanyol de Justícia, Rafael Català, no ha tancat la porta a una possible reclamació.

Malgrat tot, la supervivència de Volkswagen no sembla estar en perill, ja que la ràpida gestió de la crisi en dos aspectes fonamentals, la destitució fulminant de la cúpula directiva i l'assumpció de culpa amb propòsit d'esmena, fa possible que ara l'empresa tingui capacitat per utilitzar tota la seva influència per recuperar la confiança dels clients, però també, i això té una importància molt més gran, dels governs d'arreu del món.

Volkswagen començarà a revisar els vehicles